Etiketler

,

“Hilafet ordusu Namıyla teşkil ve fetva şer’i ile
Techiz olunan (Kuva-yi inzibatiye) münasebetiyle
İnşad ve Vahideddine isal edilmiş

KIT’A

Hiddet etmişsin buyurmuşsunki: ‘-mülküm ser-te-ser
Oldu isyan-ı esafille makkar şar u şar.’
Mukteza-yi feyzdir adl el hinin bu hal
Etme hiddet pad-şahım, zulm eken isyan biçer!..”

Malta Geceleri – Hitabe, Süleyman Nazif, Totem Yay., İstanbul, 2013, s. 43

“HİTABE
(PİERRE LOTİ HİTABESİ)

SADELEŞTİRİLMİŞ EK

HAZIRLAYAN: TAHİR ADAY

Süleyman Nazif

HİTABE

1338 Hicri yılı, arabi aylarının beşincisi (Cüme d-el-ula) nin birinci gününe rastlayan 1920 miladi yılının Ocak ayı (kanun-ı, sani) nın Cuma günü İstanbul (Der-saadet) üniversitesi konfe-rans salonunda sevgili milli dostumuz Pierre Loti’ye hürmetle söylenmiştir.

Not: Kitaba sonradan, ücretsiz dağıtılacaktır mühürü basıl-mıştır. Ahmet İhsan ve Ortakları Matbaası

(…)

Bugün Pierre Loti Yirminci Miladi asrın bilinen kişiliğidir. Çok fazla üzülürüz ki bu gibi mantıklı insanların adedi yirminci mila-di asrın vicdanını gelecekte keder ve utançtan kurtaracak mik-tarda bulunmuyor. Claude Farrére2, Durant3, Heriot4 ile birçok Fransız subay ve düşünürü o doğruluktan ayrılmayanlardır. (…)

(…)

Dünya savaşının başlaması üzerine bizim tarafsız kalmamız için Pierre Loti o zamanki vurdumduymaz, düşünceaiz yönetici-lerimize çok yalvardı. Mektupları kendini alçaltarak ağlayan birer manzumedir. (Veliaht hazretlerinin başları ile tasvip işa-retleri) Fransa ile müttefiklerine zayıflığına sebep olacağımız-dan fazla, bizim bu kavga sonunda perişan olacağımızdan ve yalnız bundan korkuyordu. Aman Ya-rabbi!.. Dostumuzun ka-leminden ve vicdanından kopan feryatlı ikaz ne kadar samimi ve ne kadar iyilik severdir!.. Sebep olanları lanetleyip kederle-nelim ki Pierre Loti’nin bu uyarısı etkisiz kaldı. Bahtımızı Al-manya ve Avusturya’nın öncülüğüne bağladığımız zaman, ilkk (Marne9) muharebesini Wilhelm19’in ordusu kaybetmişti. Bu kadar tehlikeli ve uygunsuz bir zamanda bizimle öne atılarak hiçbir neden ve özür bizi Dünya Savaşı’na hayırlı olsun diye sokmuş olan iki üç kişinin hareketini mazur gösteremez ve af ettiremez.

(…)

2 Claude Farrére: 27 Nisan 1876 – 21 Haziran 1957 Fransız yazar. Osmanlı devletine karşı M. Kemal’i destekledi.

3 Durant. Fransız yazar.

4 Heriot: Fransız yazar

9 Marne Nehri: 12800 km uzunluğunda, Fransa’nın kuzeydoğusundaki nehir.

10 II. Wilhelm: 1859-1941 Prusya Kralı ve Alman İmparatorudur. I. Dünya Savaşının çıkmasında önemli rolü oldu. Savaş sonunda Hollanda’ya sığındı.”

agy s. 38-41, 43